There was an error in this gadget

Monday, 18 June 2012

"lelaki ego atau gadis yg kurang matang"

salam dan slamat malam....so malam nie nak kongsi skit pandangan tentang sebuah perhubungan. yes lelaki memang ego, its true dan perempuan yang sudah matang selalunya bertindak kurang matang. betol ker?
banyak yang aku baca tentang laki dan egonya. kononnya lelaki boleh lakukan ape saja asalkan tak kalah pada egonya. dan bende nie memang betol. ramai kawan2 aku mcm tuh. prempuan plak, ni nak bgtau, kononnya perempuan nie lebih matang dari lelaki. betol ker? of course. bende nie memang tepat.

dalam sesebuah hubungan memang kite tak boleh lari dari bende nie. begadoh kadang2 sbb laki tuh ego sgt atau gadoh sbb pompuan tuh betindak kurang matang, cakap sebelum berfikir dan jarang bg pihak lelaki ruang untuk jelaskan. so klau la lelaki tuh boelh buang ego die jauh2, sanggup ke perempuan tuh bertindak lebih matang sebelum menghukum lelaki itu. senang cite bg laki tuh ruang dlu untuk cerita. boleh? susah kan...sebab perempuan nie bile tgh marah die jarang gunakan otak... emotional come first then rational....hahahaha.... bukan nak bias tapi inilah hakikatnya.

lelaki takkan buat satu2 bende yg die pikir akan malukan die.ego come first at this point, but kalau la die buat jugak untuk perempuan tuh, maksodnye, memang betol2 die sayangkan pompuan tuh. HUNTONGLA pompuan dapat laki mcm tuh. tak bekira masa sume sbb nak spend skit jek masa ngan perempuan tuh. tapi perempuan slalu cakap nak lelaki yang boleh control die sbb die tuh jahatla itu la inila. so kononya die perlu lelaki yg boleh control dorang. it is true? fuck that !!! pecaya la ckp aku memang takkan pompuan tuh berubah. at this point perempuan nampak tak matang sbb nakkan laki yg boleh control dorang dgn harapan dorang akan berubah...boooo~~~~~

takkannye der. tunggu la time gadoh, we will show our true colours. lelaki dgn ego die dan pompuan dengan sikap ta matang + emotional unstable. aku slalu dgr orang tua2 cakap... kalau la pompuan tuh jahat dijodohkan dgn lelaki baik, insyallah perempuan tuh akan berubah tapi kalaula sebaik mana pon pompuan tuh kalau jumpe lelai yg jahat, lama2 akan jadik jahat jugak. mesti korang cakp ini semua bullshit kan. terpulangla sbb aku da nampak dpn mata aku sendiri.....

so konklusinya, dalam satu2 perhubungan tak boleh ada api dgn api. mesti ada air jugak . maksodnya..kalau dua2 dah ego nak mampos keras kepala sume, tanak kalah.... bende takkan selesai. its getting worse by day. tapi kalau sorang tuh baran kpala hangin sume tapi kalau pasangan die nie penyabar, tenang, rileks jek...bende boleh selesai..insyallah....fikir fikirkan la ye...salam..

Saturday, 9 June 2012

"melawan arus menentang reality"

salam....seperti biase satu lagi pandangan yg mungkin boleh dipikirkan untuk dikongsi. kite mesti ada tenampak orang yg hidop dalam dunianye sendiri? jgn salah faham, maksudnye die tuh bukan orang gile. kite amik satu sitauasi dimana kite sengaja tipu diri sendiri walhal "bende" tuh sebenarnye bukannye real pon. just kite jek yg buat2 "bende tuh mcm real. persaoalannye kan, kenape kite atau die buat mcm tuh? hmmmm... senang jek. sebab nak rase happy n bahagia. itu saje fullstop!!!!.

kite tau bende tuh tak betul and kite yg ye ye jek sorang2 kan. sebab kalau kite pikir bende tuh as real thing, kite akan sedih. so kite sanggup tipu diri sendiri untuk mendapatkan kebahagian yg fantasi dan sekejap walaupon kite tau lama2 bende yg real akan muncul jugak kan. tapi takpe, sementara boleh happy sorang2, bahagia sorang2 cukop la... pedulikan ape orang nak kata. orang boelh cakap dorang paham kite, tapi dorang paham kite tuh mcm mana. last2 kite yg disalahtafsirkan. orang akan cakap syok sendiri la, gle la. perasan sorang2 lakan.. so biar kite jek tau kenape kite buat mcm tuh kan. tak perlu org laen tau...

orang hanya menilai luaran sajek, apa yang dorang nampak dorang akan cakap. tapi kite yg tahu sebenarnye, biarla kite dan die saje yang tahu apa sebabnye kan.walaupon kebahagian itu sekejap sajek, tapi kadang2 cukop untuk kite, so pikir pikirkan lah ye...salam.......

Tuesday, 5 June 2012

"peluang kedua"

ya of course setiap  orang ada peluang kedua.  semua orang tahu. tapi layakkah sesorang untuk peluang kedua? tak kesah la peluang kedua atau pon peluang untuk seseorang memperbaiki kesilapan die sendiri?

kalau selalu jek buat silap dan slalu jek mengaharapkan peluang unuk memperbaiki kesilapan, itu maknanye die tak serius ngan ape die buat. so tak layak la nak " entitled " for second chance. bukan tak penah bg, cume slalu sgt bagi sampai die rase " owh kalau aku buat lagik mesti die boleh maafkan atau bg aku peluang" . yang kite nie plak pikir " owh tak sampai hati nak marah2 sume, kesian kat die " tapi kite kadang2 lupe yg sebenarnye  mungkin die tuh buat keje tak serius sampai ambik kesempatan pijak kepala kite kan. last2 ble sedar dah telambat...

kite da besar dan matang untuk berfikir gunekan akal dan bukan emosi. jgn la terlalu ikot perasaan sgt. pikir betol2, dalami jiwa. tanya hati , " patutkah aku bg die peluang lg skali?" so fikir fikirkan lah ye...salam~~~

Thursday, 10 May 2012

::pohon berduri::

salam....malam nie nak kongsi satu lagu renungan untuk dikongsi bersama....situasinye mcm nie. katakanlah korunk gadoh atau break ngan pasangan uols. pastu mesti korunk nak cite kan someone yg korunk kenali. sometimes korunk akn cari blk ex  korunk untuk berkongsi masalah atau sesorang yg memahami anda.
pastu akan timbul satu harapan atau perasaan yg kononnye ex korunk nie 'care' atau sayang korunk lg. couple blk. but then tak lama kemudian ko gaduh blk ngan die. maki hamun sampai break lg skali walaupon dah couple or becinta bgai nak gle. persoalannye kenape? mudah saje. mungkin sbb korunk kembali berpaut pada dahan yg salah atau dahan yg berduri. korunk dah tau perangai ex korunk mcm mana, da cukop masak dah pon, tapi kenape still nak blk ngan dorang? oh konon nye cinta. tapi ingat la ape gunenye  berpaut pada dahan yg tak boleh jamin masa depan kite, yg kite tau satu hari kite akan disakiti blk.sbb mungkin allah nak korunk move on. instead cari blk ex korunk, better korunk cari someone new yg betol sayang dan boleh jaga korunk. ingat sahabat sekalian,  jika kite mengharapkan kebahagian dari masa lampau makne nye korunk menutup atau menidakkan kebhagian yg akan datang...fikirkanlah~~~

Wednesday, 9 May 2012

"Permintaan Hati"

hati~~~ susah ble bercakap pasal hati nie....memang setiap org ada keinginan masing2. tapi pernahkah kite pikir betul ke bende yg kite nak tuh.. kite terlalu obses dgn sesuatu yg kita nak samapi bende2 yg datang menghampiri kita tak nampak baik die. lumrah mausia suke memilih. tapi kite slalu lupe kite ni bagus sgt ke nak main pilih2.. sampai satu masa baru kite sedar bende nie and  time tuh la sume da telambat. so  bagi ruang skit untuk hati kita, fahami ape yg kite nak sebenarnya. insyallah hati kita akan bg kite petunjuk kerana segala keinginan yg kite nak tuh datang dari akal....

Friday, 4 May 2012

chantek yang redup~~

salam dan selamat malam....sekarang nie ramai betul awek cun kan....mana tak nya, baka elok la katakan...
Bile ramai  awek yang cun, so ramai la na ada awek cun....tapi cun macam mana yg kite nak? cun mcm mana yg laki tengok sebenarnye....

sesetengah lelaki suke tgk bende yg chantek yakni luaran. so ble nampak je awek cun mesti nak tackle, kalau ada cacat cela skit mesti reject awal tak kesah la mukan cantek badan cun tapi kalau hidong kemek konfirm reject. ada sesetengah plak suke pada attitude atau peribadi awek itu sendiri. so laki nie nak ape yg sebenarnya?

jawapan nye senang je, chantek luar dan dalam. biar luaran tak brape nak chantek tapi dalaman chantek, inilah sebenarnye chantek yg redup.. bg saya sendiri saya tak tgk luaran sgt dan tak memilih yg sesetengah org,  biar tak chantek luaran asalkan dalam chantek, peribadi bagus sume kan.so bile dalam cantek luar akan chantek. biarla pompuan tuh garang ke, kecoh ke, kelam kabut ke, asalkan hati budi dan rumpun melayu itu kuat dalam diri.

kadang2 ada je sikit je bende tak elok da tak suke. diri sendiri da la ta bagus mana pon kan. so tayah la nak memilih sgt. lastly ada satu kata2 yg pernah saya dengari " wanita yg solehah akan dijodohkan dgn lelaki soleh" so ingat kita nie dah cukop baguske nak main pilih2 kan.. lastly, hargailah bende yang kite miliki sekarang kreana bende itu tak selamanye akan bersama kite

Thursday, 3 May 2012

masyarakat "peramah"

salam dan selamat malam....hari ni ada satu pandangan nak di kongsi....umat melayu digalakkan untuk tegur menegur antara satu sama lain kan.. tapi bukan sume bende nak kene tegur and bagaimana cara kite nak tegur org tuh? perli ke marah ke sound direct ke kan....apa medium yg terbaek sebenarnye... tegur tu memang la bagus tapi betol ke  kite nie sebenarnye kene tegur perlakuan org tuh?? betol ke cara kite tegur die....

randomly ckp la kan especially org melayu nie kan, suka membabi buta tegur org atas kesalahan die....kite maki hamun sume last2 dapat tau cite sebenar, sendiri yg malu.. cube la kite tanya dulu kene die buat mcm tuh...buat apa nak gune bahasa kasar atau tajam nak tegur die....tegur dgn nasehat berguna baru betol. mungkin sebb musabab die bagi kita nanti buat kite fikir " oh patut la die buat mcm tuh"... maybe bende kecik mcm nie sebenarnya jarang kita amik endah...why dont kite duduk bincang elok2 ngan die, cari penyelesaian..slalunya kan  lepas kite marah atau tegur org tuh atas kesilapan die pastu mesti kite blah mcm tuh jek kan...tak elok bende2 mcm nie.. ibarat menabur garam pada luka la kan... mcm takde motif je kite sound die...cube duduk sama2 cari penyelesaian...

secondly, aku sendiri pon slalu ckp kan org kalau aku ada buat salah tegur la....dgn tujuan memperbaiki diri sendiri...tapi mcm mana kite nak ditegur???? benda nie subjective...kalau tegur elok2 tak makan saman tepaksa la gune cara kasar nampaknya....hahahaha...tapi yg penting cube tegur org tuh apabila berdua ngan die je. jgn depan org ramai..boleh jatuhkan maruah die beb...tambah2 kalau kluar ngan awek kan....ahahaha... pastutegur la elok2...jgn la perli n bagi ayat makan dalam...tambah dosa jek sume tuh...tujuan kite tegur nak betolkan silap die bukan bg die marah ngan kite or demdam ngan kite kan...
satu lagik perli, aku cukop menyampah kalau kene perli....dah mcm mak nenek dah aku tgk org yg maen perli2 nie....ckp direct je la kan, tayah nak bekias sgt ye dak....

nampak remeh kan.....tambah2 ble tgh marah, maen hembus je ape yg terlintas...kadang tu  boleh sampai putus kawan la cite dier... matlamat dah betol nak tegur die tapi cara salah. tak guna jugak kan beb..so sebelom nak buat sesuatu pikir dalam2, pikir perasaan org yg kite nak tegur tuh..dgn ini renung2kan la dan selamat beramal.. salam

Friday, 20 April 2012

Renungan Bersama

"pressure and streesed"

sometime kite terpikir kenapela hidop kite nie penuh tgh tekanan dan slalu stress....dont give up because that made up what you really are today. we experienced thing, we adapt it.  that thing made you a human being. so jgn takot dgn bende bende yang stress dan pressure. sometimes small matters can also be so much troublesome to us. but if we chill, rilex mostly that thing will be most memorable thing in our life. contohnya zaman blaja la senang cite, stress gle blaja, pressure nak mampos but in the end we can proudly say i've made it, after all the suffer i face i got a degree...hahahah...something like that la...we need to look at the other side of all the problem we faced, then you will relise it is something that challenge to be at another step of my life..it will teach us....... so remember this " a pressure can turn a stone into a beautifull diamond" and for "stressed" if we look at the other sides will become "desserts".....so always smiles k

Wednesday, 11 April 2012

GEGARAN!!!

ari nie mcm baise pegi office..tetibe satu gegeran kecil aku rase.....dalam otak tak pikir ape2 lagik..tapi kat office aku budak budak sume dah  kecoh.....tetibe aku pikir kalau dah ajal nak buat mcm mana kan...terime jek la....hahahah..kononnye..tapi lepas gegaran tuh aku baru pikir banyak lagi bende tak selesai dalam hidop aku....mak ayah aku...adik adik aku....kalau ada rezeki nak walikan sume adik adik aku...dosa dosa aku belom aku mintak ampon lagi....nak anto ayah ngan mak aku g mekah....byk lagik la..terus insaf seketika..hehehe

so skunk nie marilah  kite berdoa untuk penduduk acheh dan sumatera dan negara disekitarnya agar dijauhi dari gelombang tsunami...khbarnya 8.9 scala die...kuat gak la..

Monday, 9 April 2012

food for thought


this is what we call "friends"


FAKE FRIENDS - Never ask for food...
REAL FRIENDS- Are the reason you have NO food
FAKE FRIENDS: Call your parents Mr / Mrs
REAL FRIENDS:Call your parents DAD/MOM
FAKE FRIENDS - Never seen you cry
REAL FRIENDS- Cry with you
FAKE FRIENDS: Borrow your stuff for a few days then give it back
REAL FRIENDS:keep your stuff so long they forget it's yours
FAKE FRIENDS - Know a few things about you...
REAL FRIENDS- Could write a book about you
FAKE FRIENDS - Would knock on your front door...
REAL FRIENDS- Walk right in and say "I'm home"
FAKE FRIENDS - Will help you up when you fall over...
REAL FRIENDS- Will jump on top of you and shout "sandwich"
FAKE FRIENDS - Are around for awhile...
REAL FRIENDS- Are there for life
FAKE FRIENDS: will read this
REAL FRIENDS:will steal this

Sunday, 8 April 2012

15 GREAT THOUGHTS BY CHANAKYA


1) "Learn from the mistakes of others... you can't live long enough to make them all yourselves!!"

2)"A person should not be too honest. Straight trees are cut first and Honest people are screwed first."

3)"Even if a snake is not poisonous, it should pretend to be venomous."

4)"There is some self-interest behind every friendship. There is no friendship without self-interests. This is a bitter truth."


5)" Before you start some work, always ask yourself three questions - Why am I doing it, What the results might be and Will I be successful. Only when you think deeply and find satisfactory answers to these questions, go ahead."


6)"As soon as the fear approaches near, attack and destroy it."


7)"The world's biggest power is the youth and beauty of a woman."


8)"Once you start a working on something, don't be afraid of failure and don't abandon it. People who work sincerely are the happiest."


9)"The fragrance of flowers spreads only in the direction of the wind. But the goodness of a person spreads in all direction."


10)"God is not present in idols. Your feelings are your god. The soul is your temple."


11) "A man is great by deeds, not by birth."


12) "Never make friends with people who are above or below you in status. Such friendships will never give you any happiness."


13) "Treat your kid like a darling for the first five years. For the next five years, scold them. By the time they turn sixteen, treat them like a friend. Your grown up children are your best friends."


14) "Books are as useful to a stupid person as a mirror is useful to a blind person."


15) "Education is the Best Friend. An Educated Person is Respected Everywhere. Education beats the Beauty and the Youth."

Friday, 6 April 2012

this is what we call" inner beauty"


 "humility and kindness are additional qualities to complete beauty"



"beauty is how you feel inside and its reflects in your eyes, it is not something physical" - sophia loren


PEACE


If there is to be peace in the world,
There must be peace in the nations.
If there is to be peace in the nations,
There must be peace in the cities.
If there is to be peace in the cities,
There must be peace between neighbors.
If there is to be peace between neighbors,
There must be peace in the home.
If there is to be peace in the home,
There must be peace in the heart. - Lao Tzu

Thursday, 5 April 2012

S.I.N.G.L.E

S  = stress
I   = is
N = now
G = gone
L = life
E = easier

terfikir sejenak

sseorang yang sentiase berguarau senda dihadapanmu ketahuila bahawa dia adalah seorang yang murung tatkala sendirian..
seseorang yang sentiasa menyuntik kata kata semangat dan perangsang kepadamu, ketahuilah bahawa dia sedang meyulam hatinya yang retak seribu..
seseorang yang sentiasa kelihatan kuat dihadapanmu, ketahuilah bahawa dialah insan yang sentiasa mengadu lemah pada tuhannya....
seseorang yang sentiasa menceriakan hari rakan rakannya dgn tawanya ketahuilah bahawa dia sedang membalut hatinya yang luka....
seseorang yang sering memberi bantuan dah hadiah kepadamu, ketahuialaah bahawa dia adalah insan yang tidak pernah mendapatnya....
seseorang yang sentiasa bebad mengeluarkan cetusan fikiran, ketahuilah bahawa dia adalah petapa setia yang tidak mampu bersuara ketika bersendirian....

sebuah petikan yang ringkas yang memberi maksud tersirat....renungkanlah


Saturday, 24 March 2012

jalan2 cari makan penang~~~


ni nama die kedai pak taat..kedai nie pagi2 menti ada org nak bratur beli nasik kandar..tapi yg bestnyer, kedai nie bukak pg je..kalau korunk g korunk akan nampak org beratur sampai ke jualan sebb nak beli nasik kandar die...pergh!! memang terbaik la cite die..rugi tak try

kedai nie dah popular dah pon...kedai die dekat2 ngan kedai sup hameed...kat tpi lorong jek..tapi sedap bai...kedai sup hameed pon sedap gak, tambah kalau pekene sup mlm2 nie..pergh!! cait beb....



ni ha pasemboq, kerang bakar ngan sotng bakar kat padang kota...nym nyum...


ni nasik kandar beratur..buakak time malam jek..memang kene beratur la cite die...hahahah..sedap wei..beraneka lauk pauk mauk la...




Saturday, 17 March 2012

convo day


just to recape about my convo day...yes i am a law degree holder.for me it sound funny you know...hahahah
mana tak nyer, i never imagine becoming a lawyer. blajar pon maen2. tapi da rezeki kan nak buat mcm mana.so this in this pic in my beloved mom and dad on my convocation day last year. mak aku yg beria2 nak aku jadik lawyer nie. so sbg anak yg soleh kene la turuti..hahahah..it is one of my memorable moment in my life. aku tak rase aku akan grad lagi nanti dgn suasana dan member yg sama.....salam....

Friday, 16 March 2012

IT Technical Support

im working today as usual, assisting cust to solve their problem...just the same routine like other days. people often asking me why am i doing this eventhough i am a law degree holder. seriously i dont think i have the answer for  such question. maybe im enjoying what im doing right now, without tension, happy atmosphere..hahahaha...nothing much to say then....salam 

Wednesday, 14 March 2012

keluarga keduaku

ni time blaja kat kedah kat depan umah sewa...




jadi, mereka2 inilah keluarga kedua aku. bayak aku blajar tentang hidop dari dorang..bersyukur dapat kenalngan dorang walaupon sekor2 masuk air..org cakap a complete set la..mana tak nyer..ada penyu, ada jawa, ada yg satu mata dan mcm mcm lagik la....hahahahah..kirenye wakil setip negeri la.... aku tak tau la kalau dorang takde mcm mana nak "bersosial"..hahahaha..sume dah jadik manusia berguna sekarang..masing2 dah abis blaja...mostly jadik lawyer, biasela..dah blaja pon law kan....so thats it. terima kaseh kerana hadir kepada mereka yg sudi jadi kawan aku..

Tuesday, 13 March 2012

mereke adalah officemate saya~~~

time g bekelah kat pd bersama mentor tersayang "marzuki the legend"

last meeting batch 213 IBM 21 bersama TL asyraf sebelum migrate g unifi


salam....ari nie saje nak upload gambo dak2 office...so mereka2 ini lah orang yg aku kenal di alam pekerjaan.. dari first day aku 'hit floor' sampai sekarang. satu pengalaman yg cukup chantek  bile diingat kembali..hahaha..yela mana taknye, dorang nie la officemate yg yg pertama since aku abis blaja tahun lepas..sume kepala masuk air. hahahah..takde byk beza diantara zaman blaja dulu dan d alam pekerjaan. yg beze pon cume environment jek. tapi bile dah g unifi sume da ta skali..nak buat macam mana resam berkerja. tapi still boleh contact2, lepak2 ngan dorang since some of the timetable still sama walaupon TL laen2...

Monday, 12 March 2012

terjerumus~~~

adeih..mcm mana aku boleh terjerumus nak buat blog ni ha....hahahahah...klakar rasenyer kalo pikir2 blk...
but its a quite cool thing you know..hahahah. takdelah..nway saje je nak try becoz my fren ramai yg ada blog.
tapi ada ura2 mengatakan kalau lelaki ada blog giler gay bunyi nyer.hhahahaha..just kidding guys. so thats it. i hope i will enjoy blogging....salam