There was an error in this gadget

Thursday, 10 May 2012

::pohon berduri::

salam....malam nie nak kongsi satu lagu renungan untuk dikongsi bersama....situasinye mcm nie. katakanlah korunk gadoh atau break ngan pasangan uols. pastu mesti korunk nak cite kan someone yg korunk kenali. sometimes korunk akn cari blk ex  korunk untuk berkongsi masalah atau sesorang yg memahami anda.
pastu akan timbul satu harapan atau perasaan yg kononnye ex korunk nie 'care' atau sayang korunk lg. couple blk. but then tak lama kemudian ko gaduh blk ngan die. maki hamun sampai break lg skali walaupon dah couple or becinta bgai nak gle. persoalannye kenape? mudah saje. mungkin sbb korunk kembali berpaut pada dahan yg salah atau dahan yg berduri. korunk dah tau perangai ex korunk mcm mana, da cukop masak dah pon, tapi kenape still nak blk ngan dorang? oh konon nye cinta. tapi ingat la ape gunenye  berpaut pada dahan yg tak boleh jamin masa depan kite, yg kite tau satu hari kite akan disakiti blk.sbb mungkin allah nak korunk move on. instead cari blk ex korunk, better korunk cari someone new yg betol sayang dan boleh jaga korunk. ingat sahabat sekalian,  jika kite mengharapkan kebahagian dari masa lampau makne nye korunk menutup atau menidakkan kebhagian yg akan datang...fikirkanlah~~~

Wednesday, 9 May 2012

"Permintaan Hati"

hati~~~ susah ble bercakap pasal hati nie....memang setiap org ada keinginan masing2. tapi pernahkah kite pikir betul ke bende yg kite nak tuh.. kite terlalu obses dgn sesuatu yg kita nak samapi bende2 yg datang menghampiri kita tak nampak baik die. lumrah mausia suke memilih. tapi kite slalu lupe kite ni bagus sgt ke nak main pilih2.. sampai satu masa baru kite sedar bende nie and  time tuh la sume da telambat. so  bagi ruang skit untuk hati kita, fahami ape yg kite nak sebenarnya. insyallah hati kita akan bg kite petunjuk kerana segala keinginan yg kite nak tuh datang dari akal....

Friday, 4 May 2012

chantek yang redup~~

salam dan selamat malam....sekarang nie ramai betul awek cun kan....mana tak nya, baka elok la katakan...
Bile ramai  awek yang cun, so ramai la na ada awek cun....tapi cun macam mana yg kite nak? cun mcm mana yg laki tengok sebenarnye....

sesetengah lelaki suke tgk bende yg chantek yakni luaran. so ble nampak je awek cun mesti nak tackle, kalau ada cacat cela skit mesti reject awal tak kesah la mukan cantek badan cun tapi kalau hidong kemek konfirm reject. ada sesetengah plak suke pada attitude atau peribadi awek itu sendiri. so laki nie nak ape yg sebenarnya?

jawapan nye senang je, chantek luar dan dalam. biar luaran tak brape nak chantek tapi dalaman chantek, inilah sebenarnye chantek yg redup.. bg saya sendiri saya tak tgk luaran sgt dan tak memilih yg sesetengah org,  biar tak chantek luaran asalkan dalam chantek, peribadi bagus sume kan.so bile dalam cantek luar akan chantek. biarla pompuan tuh garang ke, kecoh ke, kelam kabut ke, asalkan hati budi dan rumpun melayu itu kuat dalam diri.

kadang2 ada je sikit je bende tak elok da tak suke. diri sendiri da la ta bagus mana pon kan. so tayah la nak memilih sgt. lastly ada satu kata2 yg pernah saya dengari " wanita yg solehah akan dijodohkan dgn lelaki soleh" so ingat kita nie dah cukop baguske nak main pilih2 kan.. lastly, hargailah bende yang kite miliki sekarang kreana bende itu tak selamanye akan bersama kite

Thursday, 3 May 2012

masyarakat "peramah"

salam dan selamat malam....hari ni ada satu pandangan nak di kongsi....umat melayu digalakkan untuk tegur menegur antara satu sama lain kan.. tapi bukan sume bende nak kene tegur and bagaimana cara kite nak tegur org tuh? perli ke marah ke sound direct ke kan....apa medium yg terbaek sebenarnye... tegur tu memang la bagus tapi betol ke  kite nie sebenarnye kene tegur perlakuan org tuh?? betol ke cara kite tegur die....

randomly ckp la kan especially org melayu nie kan, suka membabi buta tegur org atas kesalahan die....kite maki hamun sume last2 dapat tau cite sebenar, sendiri yg malu.. cube la kite tanya dulu kene die buat mcm tuh...buat apa nak gune bahasa kasar atau tajam nak tegur die....tegur dgn nasehat berguna baru betol. mungkin sebb musabab die bagi kita nanti buat kite fikir " oh patut la die buat mcm tuh"... maybe bende kecik mcm nie sebenarnya jarang kita amik endah...why dont kite duduk bincang elok2 ngan die, cari penyelesaian..slalunya kan  lepas kite marah atau tegur org tuh atas kesilapan die pastu mesti kite blah mcm tuh jek kan...tak elok bende2 mcm nie.. ibarat menabur garam pada luka la kan... mcm takde motif je kite sound die...cube duduk sama2 cari penyelesaian...

secondly, aku sendiri pon slalu ckp kan org kalau aku ada buat salah tegur la....dgn tujuan memperbaiki diri sendiri...tapi mcm mana kite nak ditegur???? benda nie subjective...kalau tegur elok2 tak makan saman tepaksa la gune cara kasar nampaknya....hahahaha...tapi yg penting cube tegur org tuh apabila berdua ngan die je. jgn depan org ramai..boleh jatuhkan maruah die beb...tambah2 kalau kluar ngan awek kan....ahahaha... pastutegur la elok2...jgn la perli n bagi ayat makan dalam...tambah dosa jek sume tuh...tujuan kite tegur nak betolkan silap die bukan bg die marah ngan kite or demdam ngan kite kan...
satu lagik perli, aku cukop menyampah kalau kene perli....dah mcm mak nenek dah aku tgk org yg maen perli2 nie....ckp direct je la kan, tayah nak bekias sgt ye dak....

nampak remeh kan.....tambah2 ble tgh marah, maen hembus je ape yg terlintas...kadang tu  boleh sampai putus kawan la cite dier... matlamat dah betol nak tegur die tapi cara salah. tak guna jugak kan beb..so sebelom nak buat sesuatu pikir dalam2, pikir perasaan org yg kite nak tegur tuh..dgn ini renung2kan la dan selamat beramal.. salam