There was an error in this gadget

Thursday, 3 May 2012

masyarakat "peramah"

salam dan selamat malam....hari ni ada satu pandangan nak di kongsi....umat melayu digalakkan untuk tegur menegur antara satu sama lain kan.. tapi bukan sume bende nak kene tegur and bagaimana cara kite nak tegur org tuh? perli ke marah ke sound direct ke kan....apa medium yg terbaek sebenarnye... tegur tu memang la bagus tapi betol ke  kite nie sebenarnye kene tegur perlakuan org tuh?? betol ke cara kite tegur die....

randomly ckp la kan especially org melayu nie kan, suka membabi buta tegur org atas kesalahan die....kite maki hamun sume last2 dapat tau cite sebenar, sendiri yg malu.. cube la kite tanya dulu kene die buat mcm tuh...buat apa nak gune bahasa kasar atau tajam nak tegur die....tegur dgn nasehat berguna baru betol. mungkin sebb musabab die bagi kita nanti buat kite fikir " oh patut la die buat mcm tuh"... maybe bende kecik mcm nie sebenarnya jarang kita amik endah...why dont kite duduk bincang elok2 ngan die, cari penyelesaian..slalunya kan  lepas kite marah atau tegur org tuh atas kesilapan die pastu mesti kite blah mcm tuh jek kan...tak elok bende2 mcm nie.. ibarat menabur garam pada luka la kan... mcm takde motif je kite sound die...cube duduk sama2 cari penyelesaian...

secondly, aku sendiri pon slalu ckp kan org kalau aku ada buat salah tegur la....dgn tujuan memperbaiki diri sendiri...tapi mcm mana kite nak ditegur???? benda nie subjective...kalau tegur elok2 tak makan saman tepaksa la gune cara kasar nampaknya....hahahaha...tapi yg penting cube tegur org tuh apabila berdua ngan die je. jgn depan org ramai..boleh jatuhkan maruah die beb...tambah2 kalau kluar ngan awek kan....ahahaha... pastutegur la elok2...jgn la perli n bagi ayat makan dalam...tambah dosa jek sume tuh...tujuan kite tegur nak betolkan silap die bukan bg die marah ngan kite or demdam ngan kite kan...
satu lagik perli, aku cukop menyampah kalau kene perli....dah mcm mak nenek dah aku tgk org yg maen perli2 nie....ckp direct je la kan, tayah nak bekias sgt ye dak....

nampak remeh kan.....tambah2 ble tgh marah, maen hembus je ape yg terlintas...kadang tu  boleh sampai putus kawan la cite dier... matlamat dah betol nak tegur die tapi cara salah. tak guna jugak kan beb..so sebelom nak buat sesuatu pikir dalam2, pikir perasaan org yg kite nak tegur tuh..dgn ini renung2kan la dan selamat beramal.. salam

No comments:

Post a Comment