There was an error in this gadget

Monday, 18 June 2012

"lelaki ego atau gadis yg kurang matang"

salam dan slamat malam....so malam nie nak kongsi skit pandangan tentang sebuah perhubungan. yes lelaki memang ego, its true dan perempuan yang sudah matang selalunya bertindak kurang matang. betol ker?
banyak yang aku baca tentang laki dan egonya. kononnya lelaki boleh lakukan ape saja asalkan tak kalah pada egonya. dan bende nie memang betol. ramai kawan2 aku mcm tuh. prempuan plak, ni nak bgtau, kononnya perempuan nie lebih matang dari lelaki. betol ker? of course. bende nie memang tepat.

dalam sesebuah hubungan memang kite tak boleh lari dari bende nie. begadoh kadang2 sbb laki tuh ego sgt atau gadoh sbb pompuan tuh betindak kurang matang, cakap sebelum berfikir dan jarang bg pihak lelaki ruang untuk jelaskan. so klau la lelaki tuh boelh buang ego die jauh2, sanggup ke perempuan tuh bertindak lebih matang sebelum menghukum lelaki itu. senang cite bg laki tuh ruang dlu untuk cerita. boleh? susah kan...sebab perempuan nie bile tgh marah die jarang gunakan otak... emotional come first then rational....hahahaha.... bukan nak bias tapi inilah hakikatnya.

lelaki takkan buat satu2 bende yg die pikir akan malukan die.ego come first at this point, but kalau la die buat jugak untuk perempuan tuh, maksodnye, memang betol2 die sayangkan pompuan tuh. HUNTONGLA pompuan dapat laki mcm tuh. tak bekira masa sume sbb nak spend skit jek masa ngan perempuan tuh. tapi perempuan slalu cakap nak lelaki yang boleh control die sbb die tuh jahatla itu la inila. so kononya die perlu lelaki yg boleh control dorang. it is true? fuck that !!! pecaya la ckp aku memang takkan pompuan tuh berubah. at this point perempuan nampak tak matang sbb nakkan laki yg boleh control dorang dgn harapan dorang akan berubah...boooo~~~~~

takkannye der. tunggu la time gadoh, we will show our true colours. lelaki dgn ego die dan pompuan dengan sikap ta matang + emotional unstable. aku slalu dgr orang tua2 cakap... kalau la pompuan tuh jahat dijodohkan dgn lelaki baik, insyallah perempuan tuh akan berubah tapi kalaula sebaik mana pon pompuan tuh kalau jumpe lelai yg jahat, lama2 akan jadik jahat jugak. mesti korang cakp ini semua bullshit kan. terpulangla sbb aku da nampak dpn mata aku sendiri.....

so konklusinya, dalam satu2 perhubungan tak boleh ada api dgn api. mesti ada air jugak . maksodnya..kalau dua2 dah ego nak mampos keras kepala sume, tanak kalah.... bende takkan selesai. its getting worse by day. tapi kalau sorang tuh baran kpala hangin sume tapi kalau pasangan die nie penyabar, tenang, rileks jek...bende boleh selesai..insyallah....fikir fikirkan la ye...salam..

Saturday, 9 June 2012

"melawan arus menentang reality"

salam....seperti biase satu lagi pandangan yg mungkin boleh dipikirkan untuk dikongsi. kite mesti ada tenampak orang yg hidop dalam dunianye sendiri? jgn salah faham, maksudnye die tuh bukan orang gile. kite amik satu sitauasi dimana kite sengaja tipu diri sendiri walhal "bende" tuh sebenarnye bukannye real pon. just kite jek yg buat2 "bende tuh mcm real. persaoalannye kan, kenape kite atau die buat mcm tuh? hmmmm... senang jek. sebab nak rase happy n bahagia. itu saje fullstop!!!!.

kite tau bende tuh tak betul and kite yg ye ye jek sorang2 kan. sebab kalau kite pikir bende tuh as real thing, kite akan sedih. so kite sanggup tipu diri sendiri untuk mendapatkan kebahagian yg fantasi dan sekejap walaupon kite tau lama2 bende yg real akan muncul jugak kan. tapi takpe, sementara boleh happy sorang2, bahagia sorang2 cukop la... pedulikan ape orang nak kata. orang boelh cakap dorang paham kite, tapi dorang paham kite tuh mcm mana. last2 kite yg disalahtafsirkan. orang akan cakap syok sendiri la, gle la. perasan sorang2 lakan.. so biar kite jek tau kenape kite buat mcm tuh kan. tak perlu org laen tau...

orang hanya menilai luaran sajek, apa yang dorang nampak dorang akan cakap. tapi kite yg tahu sebenarnye, biarla kite dan die saje yang tahu apa sebabnye kan.walaupon kebahagian itu sekejap sajek, tapi kadang2 cukop untuk kite, so pikir pikirkan lah ye...salam.......

Tuesday, 5 June 2012

"peluang kedua"

ya of course setiap  orang ada peluang kedua.  semua orang tahu. tapi layakkah sesorang untuk peluang kedua? tak kesah la peluang kedua atau pon peluang untuk seseorang memperbaiki kesilapan die sendiri?

kalau selalu jek buat silap dan slalu jek mengaharapkan peluang unuk memperbaiki kesilapan, itu maknanye die tak serius ngan ape die buat. so tak layak la nak " entitled " for second chance. bukan tak penah bg, cume slalu sgt bagi sampai die rase " owh kalau aku buat lagik mesti die boleh maafkan atau bg aku peluang" . yang kite nie plak pikir " owh tak sampai hati nak marah2 sume, kesian kat die " tapi kite kadang2 lupe yg sebenarnye  mungkin die tuh buat keje tak serius sampai ambik kesempatan pijak kepala kite kan. last2 ble sedar dah telambat...

kite da besar dan matang untuk berfikir gunekan akal dan bukan emosi. jgn la terlalu ikot perasaan sgt. pikir betol2, dalami jiwa. tanya hati , " patutkah aku bg die peluang lg skali?" so fikir fikirkan lah ye...salam~~~

Thursday, 10 May 2012

::pohon berduri::

salam....malam nie nak kongsi satu lagu renungan untuk dikongsi bersama....situasinye mcm nie. katakanlah korunk gadoh atau break ngan pasangan uols. pastu mesti korunk nak cite kan someone yg korunk kenali. sometimes korunk akn cari blk ex  korunk untuk berkongsi masalah atau sesorang yg memahami anda.
pastu akan timbul satu harapan atau perasaan yg kononnye ex korunk nie 'care' atau sayang korunk lg. couple blk. but then tak lama kemudian ko gaduh blk ngan die. maki hamun sampai break lg skali walaupon dah couple or becinta bgai nak gle. persoalannye kenape? mudah saje. mungkin sbb korunk kembali berpaut pada dahan yg salah atau dahan yg berduri. korunk dah tau perangai ex korunk mcm mana, da cukop masak dah pon, tapi kenape still nak blk ngan dorang? oh konon nye cinta. tapi ingat la ape gunenye  berpaut pada dahan yg tak boleh jamin masa depan kite, yg kite tau satu hari kite akan disakiti blk.sbb mungkin allah nak korunk move on. instead cari blk ex korunk, better korunk cari someone new yg betol sayang dan boleh jaga korunk. ingat sahabat sekalian,  jika kite mengharapkan kebahagian dari masa lampau makne nye korunk menutup atau menidakkan kebhagian yg akan datang...fikirkanlah~~~

Wednesday, 9 May 2012

"Permintaan Hati"

hati~~~ susah ble bercakap pasal hati nie....memang setiap org ada keinginan masing2. tapi pernahkah kite pikir betul ke bende yg kite nak tuh.. kite terlalu obses dgn sesuatu yg kita nak samapi bende2 yg datang menghampiri kita tak nampak baik die. lumrah mausia suke memilih. tapi kite slalu lupe kite ni bagus sgt ke nak main pilih2.. sampai satu masa baru kite sedar bende nie and  time tuh la sume da telambat. so  bagi ruang skit untuk hati kita, fahami ape yg kite nak sebenarnya. insyallah hati kita akan bg kite petunjuk kerana segala keinginan yg kite nak tuh datang dari akal....

Friday, 4 May 2012

chantek yang redup~~

salam dan selamat malam....sekarang nie ramai betul awek cun kan....mana tak nya, baka elok la katakan...
Bile ramai  awek yang cun, so ramai la na ada awek cun....tapi cun macam mana yg kite nak? cun mcm mana yg laki tengok sebenarnye....

sesetengah lelaki suke tgk bende yg chantek yakni luaran. so ble nampak je awek cun mesti nak tackle, kalau ada cacat cela skit mesti reject awal tak kesah la mukan cantek badan cun tapi kalau hidong kemek konfirm reject. ada sesetengah plak suke pada attitude atau peribadi awek itu sendiri. so laki nie nak ape yg sebenarnya?

jawapan nye senang je, chantek luar dan dalam. biar luaran tak brape nak chantek tapi dalaman chantek, inilah sebenarnye chantek yg redup.. bg saya sendiri saya tak tgk luaran sgt dan tak memilih yg sesetengah org,  biar tak chantek luaran asalkan dalam chantek, peribadi bagus sume kan.so bile dalam cantek luar akan chantek. biarla pompuan tuh garang ke, kecoh ke, kelam kabut ke, asalkan hati budi dan rumpun melayu itu kuat dalam diri.

kadang2 ada je sikit je bende tak elok da tak suke. diri sendiri da la ta bagus mana pon kan. so tayah la nak memilih sgt. lastly ada satu kata2 yg pernah saya dengari " wanita yg solehah akan dijodohkan dgn lelaki soleh" so ingat kita nie dah cukop baguske nak main pilih2 kan.. lastly, hargailah bende yang kite miliki sekarang kreana bende itu tak selamanye akan bersama kite

Thursday, 3 May 2012

masyarakat "peramah"

salam dan selamat malam....hari ni ada satu pandangan nak di kongsi....umat melayu digalakkan untuk tegur menegur antara satu sama lain kan.. tapi bukan sume bende nak kene tegur and bagaimana cara kite nak tegur org tuh? perli ke marah ke sound direct ke kan....apa medium yg terbaek sebenarnye... tegur tu memang la bagus tapi betol ke  kite nie sebenarnye kene tegur perlakuan org tuh?? betol ke cara kite tegur die....

randomly ckp la kan especially org melayu nie kan, suka membabi buta tegur org atas kesalahan die....kite maki hamun sume last2 dapat tau cite sebenar, sendiri yg malu.. cube la kite tanya dulu kene die buat mcm tuh...buat apa nak gune bahasa kasar atau tajam nak tegur die....tegur dgn nasehat berguna baru betol. mungkin sebb musabab die bagi kita nanti buat kite fikir " oh patut la die buat mcm tuh"... maybe bende kecik mcm nie sebenarnya jarang kita amik endah...why dont kite duduk bincang elok2 ngan die, cari penyelesaian..slalunya kan  lepas kite marah atau tegur org tuh atas kesilapan die pastu mesti kite blah mcm tuh jek kan...tak elok bende2 mcm nie.. ibarat menabur garam pada luka la kan... mcm takde motif je kite sound die...cube duduk sama2 cari penyelesaian...

secondly, aku sendiri pon slalu ckp kan org kalau aku ada buat salah tegur la....dgn tujuan memperbaiki diri sendiri...tapi mcm mana kite nak ditegur???? benda nie subjective...kalau tegur elok2 tak makan saman tepaksa la gune cara kasar nampaknya....hahahaha...tapi yg penting cube tegur org tuh apabila berdua ngan die je. jgn depan org ramai..boleh jatuhkan maruah die beb...tambah2 kalau kluar ngan awek kan....ahahaha... pastutegur la elok2...jgn la perli n bagi ayat makan dalam...tambah dosa jek sume tuh...tujuan kite tegur nak betolkan silap die bukan bg die marah ngan kite or demdam ngan kite kan...
satu lagik perli, aku cukop menyampah kalau kene perli....dah mcm mak nenek dah aku tgk org yg maen perli2 nie....ckp direct je la kan, tayah nak bekias sgt ye dak....

nampak remeh kan.....tambah2 ble tgh marah, maen hembus je ape yg terlintas...kadang tu  boleh sampai putus kawan la cite dier... matlamat dah betol nak tegur die tapi cara salah. tak guna jugak kan beb..so sebelom nak buat sesuatu pikir dalam2, pikir perasaan org yg kite nak tegur tuh..dgn ini renung2kan la dan selamat beramal.. salam