There was an error in this gadget

Tuesday, 5 June 2012

"peluang kedua"

ya of course setiap  orang ada peluang kedua.  semua orang tahu. tapi layakkah sesorang untuk peluang kedua? tak kesah la peluang kedua atau pon peluang untuk seseorang memperbaiki kesilapan die sendiri?

kalau selalu jek buat silap dan slalu jek mengaharapkan peluang unuk memperbaiki kesilapan, itu maknanye die tak serius ngan ape die buat. so tak layak la nak " entitled " for second chance. bukan tak penah bg, cume slalu sgt bagi sampai die rase " owh kalau aku buat lagik mesti die boleh maafkan atau bg aku peluang" . yang kite nie plak pikir " owh tak sampai hati nak marah2 sume, kesian kat die " tapi kite kadang2 lupe yg sebenarnye  mungkin die tuh buat keje tak serius sampai ambik kesempatan pijak kepala kite kan. last2 ble sedar dah telambat...

kite da besar dan matang untuk berfikir gunekan akal dan bukan emosi. jgn la terlalu ikot perasaan sgt. pikir betol2, dalami jiwa. tanya hati , " patutkah aku bg die peluang lg skali?" so fikir fikirkan lah ye...salam~~~

4 comments: